Pitsiviikko 2017

Pitsin lajeja, lahkoja ja kerallakulkijoita 22.-30.7.2017

Pitsiviikolla 2017 Pitsikeskus Emelian näyttelyn keskiössä oli Vuoden nyplääjä 2016 Aila Salo. Monialainen taiteilija Salo on osaltaan vaikuttanut lukuisin tavoin myös Pitsiviikon viettoon, joista perinteinen pitsitanhu lienee yksi tunnetuimmista. Näyttelyssä Aila Salolta oli esillä erilaisia pitsin lajeja, käsintehtyjä ja konepitsejä, lahkoja, kuten taidepitsit, sekä kerallakulkijat, jotka ovat erilaisia pitsillä somistettuja tuotteita. Osa töistä on Aila Salon itse tekemiä, toiset puolestaan hänen pitkin maailmaa keräilemiään töitä.

Emelian näyttelyssä Suomi 100 vuotta -teemaa juhlistettiin Tuusulanjärven taiteilijakodeista nyplätyillä kolmiulotteisilla pienoismalleilla. Tarja Takalan idean pohjalta Pirkko Särkimäen suunnitteleman kokonaisuuden ovat nyplänneet pääasiassa Tuusulan kansalaisopiston nypläysryhmäläiset. Esillä oli Lottamuseo, Halosenniemi ja Aleksis Kiven kuolinmökki. Sarja saa jatkoa vielä ainakin Tuusulan vanhasta kirkosta sekä mahdollisesti Ainolasta.

Lisäksi esillä oli yhdistyksen jäsenten töitä, mm. ensimmäistä kertaa taiteilija Katrina Salon teoksia, joissa pohjana on nypläystekniikan soveltaminen kuvanrakentamiseen. Vielä keskeneräinen teossarja pohdiskelee identiteetin määrittelemistä elämän ja kuoleman lyhyessä välitilassa.