Ohje:Sisällys

Pitsiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tässä ohjeessa käsitellään PitsiWikin muokkaamista ja uuden tiedon lisäämistä wikiin. Olet ehkä kuullut ilmaisesta nettisanakirja Wikipediasta, mutta jos et oikein tiedä mikä se sellainen wiki on niin suosittelemme tutustumaan Wikipedian artikkeliin, joka käsittelee mikä on Wikipedia.

Sisällysluettelo

Wiki-sivujen luominen

Mikäli wikit ovat sinulle täyttä hepreaa, suosittelemme tutustumaan Wikipedian Tervetuloa Wikipediaan -artikkeliin, jossa ohjataan kohta kohdalta, miten wikiä muokataan ja uusia sivuja lisätään.

Perusidea on kuitenkin niin yksinkertainen, että jos etsit sivua, jota ei ole olemassa, voit saman tien luoda sellaisen. Olemassa olevia sivuja voi puolestaan koska vain ja kuka tahansa muokata.

Wikin käyttöliittymä saattaa tuntua aluksi hankalalta, sillä tekstin ulkoasu ja ominaisuudet määritellään käyttämällä koodia. Ei kannata kuitenkaan säikähtää, sillä koodi on yksinkertainen, looginen ja nopeasti omaksuttavissa. Wikipedian lunttilappu auttaa kuitenkin kirjoittajaa luomaan ja muokkaamaan sivuja.

Tiedostojen lataaminen

Sivuja voi luoda ja muokata kirjautumatta, mutta tiedostojen lataaminen vaatii rekisteröitymisen.

Kuvien lisääminen

Ennen kuin lisäät kuvan, niin palvelintilan säästämiseksi pyydämme sinua pienentämään sen nettikäyttöön soveltuvaksi. Havainnollistaville kuville suosittelemma kuvakokoa, jossa pidempi sivu on 1600 pikseliä pitkä. Jos kuva on sellainen, että on erityisen tarpeellista nähdä korkearesoluutioinen versio, niin sellaisen voi ladata. Mutta lähtökohtaisesti pyydämme pienentämään kuvat, sillä kuvia katsotaa käytännössä kuitenkin tietokoneen näytöltä, jolloin 1600 pikselin leveyinen kuva on riittävän iso.

Tiedostoa (esim. kuvaa) ladatessa sille määritellään kohdenimi ja yhteenveto. Jos kuva on suoraan digikamerasta, esim IMG_1560.JPG, niin suosittelemme kirjoittamaan sille uuden nimen, joka kuvaa kuvan sisältöä (esim. spindelviuhka.jpg). Yhteenveto-kenttään on tarkoitus kirjoittaa kuvaus tiedostosta, käytännössä kuvien kohdalla siitä, mitä kuvassa on ja muut mahdolliset olennaiset tiedot, esim. kuvausaika ja -paikka, kuvaaja, pitsissä käytetty lanka, pitsin nyplääjän nimi jne.

Tekijänoikeuksista

Kaikki PitsiWikissä oleva aineisto on Creative Commons -lisensoitua, avointa materiaalia. Lue lisää tarkemmin lisenssistä PitsiWikin tekijänoikeus-sivulta.

Lisätessäsi tekstiä tai muuta aineistoa sivuille annat niille PitsiWikin käyttämän lisenssin mukaisen käyttöehdon. Huomaa, että voit lisätä vain materiaalia jonka olet itse tuottanut tai joka on peräisin jostain vapaasta lähteestä. Tekijänoikeuden alaista materiaalia saa käyttää vain luvanhaltijan suostumuksella.

Nyplääjille

PitsiWikin yhtenä osana on tarkoitus luoda tietokanta nyplääjistä, sekä menneisyydessä eläneistä että nykyisin nypläävistä. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen nyplääjä voi halutessaan tehdä itsestänsä sivun PitsiWikiin ja lisätä sinne kuvia töistään. Laajaa kuvakavalkadia emme suosittele lisäämään, vaan monipuolisen tuotannon tehneiden henkilöiden kohdalla suositeltavaa on lisätä sivulle vain merkittävimmät työt. Kuvat kertovat kuitenkin enemmän kuin sanat, joten sivut suomalaisista nyplääjistä ovat oikein tervetulleita. Voit myös tehdä sivun tuntemastasi nyplääjästä, mutta tällöin suosittelemme keskustelemaan asiasta asianomaisen nyplääjän kanssa.

Auta ylläpitoa!

Mikäli sinulla on PitsiWikiin soveltuvaa tietoa muttet osaa tai halua opetella wikikoodin käyttöä ja sivujen muokaamista, voit lähettää tietosi sähköpostilla tai kirjeellä:

Tarmo Thorström
Ilvaninkatu 4 b 10
26100 Rauma
tarmo.thorstrom [ät-merkki] gmail.com
Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet

Kirjoitusjärjestelmät
Toiminnot
Valikko
Työkalut